SRAC 6.JPG

photos courtesy of AECOM/Hunt

This new recreation and aquatic center at San Jose State was opened to the students in 2019.  This project consists of a new student recreational center with running track, climbing wall, gyms, and competition pool.  It features large portions of the second floor, including an elevated running track, that are hung from long span roof trusses above in order to provide large swaths of column free space at the ground floor.  Floor vibration induced by athletic activities on the second floor was a significant issue in the structural design.  We collaborated with university professors to study both the nature of the athletic activities causing vibration and the tolerance of those who might feel it, and we were able to develop creative solutions to these vibration challenges

San Jose State University – Recreation and Aquatic Center

LOCATION:

San Francisco, CA

CLIENT, OCCUPANCY:

San Jose State University

CONTRACTOR/ARCHITECT TEAM:

AECOM Hunt

Gensler

CONSTRUCTION COST: $111 M

SCALE:

128,000 SF

CONSTRUCTION TYPE:

Steel framing over pile foundations

SUSTAINABILITY:

LEED Gold

ROLE:

Patrick Ryan Principal-in-Charge 

while employed at Rutherford + Chekene